Sosyal Bilimler Odası Yeniden Düzenlenerek Okul Müdürümüz Tarafından Hizmete Açıldı.

Galatasaray Lisesi’nin gözde mekânları arasında bulunan 1999 yılından beri etkin çalışmaların sürdürüldüğü Sosyal Bilimler Amfisi yeniden düzenlenerek hizmete açılmıştır. Açıldığı yıllarda önemli görevler üstlenen Sosyal Bilimler Amfisinin orta bölümünde yer alan ve günümüzde geçerliliğini ve etkinliğini yitirmiş durumda bulunan televizyon, video ve CD player gibi unsurları bulunduran ve atıl durumda olan orta kolonlar kaldırılmış, sahne alanı genişletilerek duvarda büyük bir karşı ekran oluşturulmuş ve bu büyük ekran baştan başa bir dünya siyasi haritası ve devletlerin bulunduğu büyük fon haritalarla kaplanmıştır.

Oldukça geniş olan sahne ebatlarına uygun harita tüm girişimlerimize rağmen Türkiye’de bulunamamış, bulunan haritaların maliyetiyse oldukça yüksek bedel içerdiğinden dolayı bu projeden vazgeçilme aşamasına girilmişti.

Sosyal bilimler odasına bu dev harita ve yeni tasarımın büyük renk ve ahenk katacağını, ders ve sunumların çok daha etkin yapılacağını belirten Tarih öğretmeni bölüm başkanı Süleyman Ünlüsoy Galatasaraylı 147. devre öğrencileriyle bu işi birlikte çözmeye karar vermişlerdi. Buna bağlı olarak bu büyüklükte bir dünya siyasi haritasının Türkçe olarak yazılması ve renklendirilmesi yoluna gidilmiştir. 147 devresinden Berk Filcan ve Anıl Şerifoğlu’nun yanı sıra Kadir Atacan Yıldız ve Egemen İşgüder’inde çaba ve katkılarıyla yaklaşık 25 gün süren çalışmaları sonuç vermiş ve haritanın Türkçeleştirilmesi ve renklendirilmesi işlemi tamamlanmıştır. Büyük bir bilgisayar birikimi ve değişik programlarının kullanılmasını gerektiren bu çalışmalarda öğrencimiz Berk Filcan’ın yetenek ve çalışmaları dikkat çekmiştir.

           Tamamlanan çabaların sonucunda şu işlemler yapılmıştır :

1-Sahneye Birleşmiş Milletlere bağlı 193 bağımsız devletin bayrakları yerleştirilmiştir.

2-Kıtaların renk bütünlüğü içerisinde yer alan büyük boyutlu dünya siyasi haritası yapılmıştır.

3-Sol başta Türkiye Cumhuriyeti Bayrağı ve tarihteki 16 Bağımsız Büyük Türk Devletleri Bayrakları eklenmiştir.

4-Sağ başta Galatasaray lisesi’nin eski ve günümüzdeki armaları yerleştirilmiştir.

5-Bu büyük haritaları aydınlatacak yansıtım ışığının takılması gerçekleştirilmiştir.

6-Sahnenin sol tarafına ayrıntılı ve çok büyük bir Türkiye İdari Haritası asılmıştır.

7-Okulumuzun bulunduğu İstanbul İlinin ayrıntılı haritası da sol arka bölüme astırılmıştır.

8-Var olan ışık sistemi elden geçirilmiş ve yeni ışıklarla güçlendirilerek içerisi daha aydınlık hale getirilmiştir.

Haritalarla biçimlendirilen Sosyal Bilimler Amfisi şöyle özetlenebilir. Küçükten büyüğe ve sahneye doğru İstanbul, Türkiye, Dünya şeklinde tersinden ise Dünya, Türkiye, İstanbul olarak bütünleşmiş bulunmaktadır.

Daha önce kurulmuş olan ses düzeneğine herhangi bir şekilde müdahale edilmemiş olup sadece sahnenin önü açılmış ve akustik düzeni günümüzde de muhafaza edilmiştir. Tevfik Fikret Salonu ve büyük amfiden sonra düzenli bir salon daha Galatasaray Lisesi’nin hizmetine 11 Haziran 2014 tarihinde açılışı yapılarak hizmete sunulmuştur.

Yeniden düzenlenen Sosyal Bilimler Amfisinin açılışı okul müdürü Meral Mercan, Müdür Baş Yardımcısı Didem Tuna, Tarih Zümre Başkanı Süleyman Ünlüsoy, Sosyal Bilimler Araştırma Topluluğu Kulübü öğrenci üyeleri, okulumuz öğrencileri ve Sosyal Bilimler Amfisinin yenilenmesinde emeği geçen dâhiliye şefliği personeli hazır bulunmuşlardır.

Açılışta Okul Müdürü Meral Mercan ‘Okulumuz güzel bir çalışma alanı daha kazanmıştır. Hayırlı uğurlu olmasını diliyor, emeği geçen değerli öğretmen arkadaşım ve meslektaşım başta Süleyman Ünlüsoy olmak üzere, Müdür Baş Yardımcımız, Galatasaray Eğitim Vakfı ve Sosyal Bilimler Araştırma topluluğu üyeleri olan öğrenci arkadaş ve kardeşlerimi tebrik ediyorum. Burada çok başarılı çalışmaların yapılacağına yürekten inanıyorum’ dedi.

Okul müdürü Meral Mercan tarafından açılışı yapılan Sosyal Bilimler Amfisi gezilmiş ve öğrenciler de bu açılış ve hizmetten memnun olduklarını dile getirerek beğendiklerini ifade etmişlerdir.

  • 062014SobitAcilis001.JPG