Galatasaray Pilavı

Galatasaray camiasında her yıl haziran ayının ilk Pazar günü Pilav Günü yapılması ve Pilav Gününde Galatasaray Pilavı sunulması, Galatasaraylılar Derneği'nin 1930'lu yıllarda almış olduğu bir dizi kararlar sonucunda başlatılmıştır. Gelenek haline gelen Pilav Günü, ilk kez 1 Haziran 1934 tarihinde yapılmıştır. Derneğin 30 Nisan 1934 tarihli toplantısında "Bütün Galatasaraylıların bulunabileceği bir ziyafet tertibine" ve 14 Mayıs 1934 tarihli toplantısında da "Galatasaraylılar Ziyafetinin 1 Haziran 1934 Cuma günü verilmesine" karar verilmiştir. Ertesi yıl, Pilav Günü tarihi belirlenirken, bir yenilik getirilmiştir. Galatasaraylılar Derneği'nin 17 Nisan 1935 tarihli toplantısında, "Galatasaraylılar Senelik Yemeğinin 31 Mayıs 1935 Cuma günü verilmesine ve yemek olarak Kuzu Pilavı, sebze ve Kaymaklı Ekmek Tatlısı ikram edilmesine" karar verilmiştir. Olağanüstü beğeni kazanan bu yemek Galatasaray Pilavı olarak yerleşmiş ve Pilav Günlerinin esas mönüsünü oluşturmuştur. Galatasaraylılar Derneği'nin her yıl haziran ayının ilk pazar günü düzenlediği Ananevi Pilav Günü'nde tüm Galatasaraylılara Galatasaray Pilavı sunulur. Ayrıca, okulun normal yaşam düzeni içinde, her hafta cuma günleri, öğle yemeklerinde öğrencilere Galatasaray Pilavı ikram edilir.

Böylece, Galatasaray Pilavı Gününün başlangıç tarihi 1 Haziran 1934 günü ve Galatasaray Pilavı'nın Pilav günlerinde sunulmasının başlangıç tarihi ise, 31 Mayıs 1935 günüdür.


Pilavın Tarifi
Kullanılan malzeme: (Kişi başına)
Pilavlık Pirinç 80 gr. Et 300 gr.
Kuş üzümü 7 gr. Dolma fıstığı 7 gr
Tereyağı 25 gr. Karaciğer - Tuz
Soğan Karabiber

Pilavın yapımı:

Galatasaray Pilavı için kuzu eti kullanılır. Kol, but veya pirzolalık büyük parça et tercih edilmelidir. Et, büyük parça halinde haşlanır ve et suyu hazırlanır. Sonra geniş bir tepsiye alınır ve fırına konur. Et fırına konmadan önce, bir miktar et suyu üzerine gezdirilir. Kuvvetli bir fırın ateşinde, etin 20 dakika içinde kızarmış olması gerekir. Ete başkaca yağ ilave edilmez, kendi yağı yeterlidir. Et, kullanımdan önce, yarım gün kadar buz dolabında bekletilir.

Pirinç, 30 dakika biraz tuz atılmış ılık suda bekletilir. Sonra berrak su akana kadar iyice yıkanır ve süzülür. Tencereye alınır. Kavurma işlemine geçilir. Kavururken tereyağ kullanılır. Kavurma süresi takriben 20 - 30 dakikadır.

Başka bir tencerede tereyağ eritilir, kızdırılır. İnce kıyılmış soğan ve karaciğer tencereye atılır ve kavrulur.Gene başka bir tencerede, biraz tereyağ ile dolma fıstığı kavrulur. Fıstıklar pembeleştiği zaman kuş üzümü üzerine ilave edilir, hafif çevrilir.

Tüm bu kavurma işlemleri bittikten sonra, 1 Kg. Pirince 1,5 Kg. hesabı ile et suyu ve önceden kavrulmuş ve hazır beklemekte olan dolma fıstığı, kuş üzümü, karacığer ile bir miktar karabiber ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılır. Pirinçler, suyunu çekene kadar kuvvetli ateşte, sonra da kısık ateşte pişirilir. Pilavın üzeri göz göz olduğunda pişme işlemi bitmiştir.

Pilavın pişmesi sırasında, önceden kızartılmış etler buzdolabından çıkarılır, porsiyon halinde kesilir. Geniş bir tepsiye alınır. Üzerine et suyu gezdirilir. 15 - 20 dakika kadar ısıtılır.

Bilahare, hazırlanmış pilav ve ısıtılmış parça etler porsiyon haline getirilerek servis yapılır.